Ik ben schoonheidsspecialiste en pedicure en kreeg laatst de vraag van een van mijn stagiaires over hoe alle onderdelen van de nagelomgeving nou precies heten en hoe ze het moet omschrijven. Ik heb gisteravond en vanmorgen een beetje lopen puzzelen maar loop net als zij deed tegen een aantal dingen aan die ik niet helemaal zeker weet. Het gaat met name op wat nou precies de nagelwal en de nagelplooi is. Als ik mijn studieboeken van de pedicure en de schoonheidsspecialiste opleiding er op na sla krijg ik tegenstrijdige antwoorden en wordt in beide gevallen dit het perionychium genoemd. Om er voor mezelf een beetje uit te komen heb ik deze afbeelding gebruikt: http://lygsbtd.files.wordpress.com/2011/07/nailanatomy1.gif

Dit is wat ik qua anatomie kon vinden, zouden jullie het willen aanvullen of verbeteren? Voor wie de moeite wil nemen, alvast heel hartelijk dank!!!

Hyponychium (geen Nederlandse vertaling)

Latijns: Hyponychium

Het hyponychium is het zachte weefsel dat zich net onder het vrije deel van het nageluiteinde en het nagelbed bevindt. Het vormt een verbinding met de nagel en de rest van het nagelbed, waarbij het functioneert als een barriere om het risico op infecties onder de nagel te voorkomen en het risico te verminderen. Dit weefsel is rijk aan witte bloedcellen om een snelle immuniteitsreactie te kunnen bieden. Hierdoor krijgen besmettelijke organismen zoals schimmels en bacteriën een verminderde kans om zich onder de nagel te nestelen, te groeien en zich te kunnen verspreiden. Wanneer je hele korte nagels hebt, kan je het hyponychium zien. Het is een dunne band van weefsel wat meestal iets lichter is dan de rest van de huid rond de nagels. Wanneer je de nagels te kort afknipt kan dit echt heel pijnlijk zijn. Bij de teennagels kan het lopen dan heel gevoelig zijn. Kijk met het knippen van de teennagels daarom altijd heel goed uit of je het hyponychium niet raakt. Dit kan je doen door met je excavator eventjes langs de het hyponychium te strijken. Komt dit te ver naar voor, dan zal dit bij je klant al gevoelig zijn.

Nederlands: Lunula of halve maantje

Latijns: Lunula

De Lunula is een omschrijving van het halve (lichter gekleurde) maantje in de vingernagel, in het begin van de nagel, tegen het nagelbed aan. Het heeft een witte kleur omdat het bestaat uit nieuwe keratinecellen van de nagelmatrix. Zodra de nagel groeit, worden de cellen platgedrukt en verschuiven de cellen naar de vrije rand en worden deze doorzichtig. Iedereen heeft deze halve maantjes, maar ze zijn niet altijd zichtbaar. Soms bevinden ze zich net onder de huid. Het is witter dan de rest van de nagelplaat omdat het maar losjes vast zit aan het nagelbed. Het nagelbed bevat bloedvaten die de rest van de nagel een roze-achtige kleur geven.

Nederlands: Nagelbed

Latijns: Matrix unguis

Het nagelbed is de huidlaag onder de nagelplaat. Het bestaat uit bloedvaten en zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het transport van voedingsstoffen naar de nagels zodat die kunnen groeien. Het nagelbed schuift naar voren wanneer nieuwe cellen aan de bodem van de nagelplaat worden aangemaakt.

Nederlands: Nagelmatrix, nagelwortel

Latijns: Radix

De basis van de nagel, de nagelwortel, wordt ook wel de nagelmatrix genoemd. Dit is een beetje verwarrend, want het nagelbed wordt ook zo genoemd, omdat de letterlijke vertaling vanuit het latijn de nagelmatrix is. De nagelwortel zit onder het punt waar de huid ophoudt en is zelfs als je goed naar je nagel kijkt niet te zien. En dat is bewust zo gedaan zodat de wortel niet zo makkelijk bloot komt te staan aan mechanische verwondingen. (De huid bovenop de nagelmatrix is in principe voor het beschermen van de gevoelige delen van de nagel.) De matrix is verantwoordelijk voor de groei van de nagel. Hij produceert eiwitcellen die we keratine (een soort structureel eiwit) noemen en die langzaam naar buiten worden geduwd. Daardoor worden ze plat en doorzichtig en creëren zo uiteindelijk de eigenlijke nagel. De matrix bepaalt hoe je nagel eruit komt te zien en hoe dik die wordt. Dit verklaart waarom verschillende mensen verschillende vormen nagels hebben. Het verklaart ook waarom nagels kunnen wijzen op ziektes of aandoeningen; als de matrix niet de benodigde voedingsstoffen krijgt zie je dat vroeger of later terug in de cellen die hij produceert. Als de nagelwortel blijvende schade oploopt resulteert dat in langzame groei of blijvende schade aan de nagel.

Nederlands: Nagelriem

Latijns: Eponychium of cuticula

De riem van de nagel is een gespecialiseerde vorm van epidermis. Het is het dunne verharde randje op de aanzet van de nagels van de vingers en tenen. Deze dunne laag van de huid bedekt de aanzet van de nagelplaat en nagelwortel. Het brengt de huid op de vinger en de nagelplaat samen en zorgt zo voor een waterdichte afscheiding. Onder het eponychium ligt het membraneuze pterychium, en dit biedt een aanvullende bescherming van de huid tegen bacteriën en infecties. Het eponychium is als het ware om de aanzet van de nagel heengevouwen, waardoor het een bescherming van de huid biedt en een bescherming aan de jonge nagelcellen. De nagelriem groeit soms mee met de nagel. Je kan de nagelriem dan voorzichtig losmasseren met een bokkepootje en wat olie. Er kan dan een vliesje achterblijven op de nagel. Dit is het pterychium vliesje wat weggehaald mag worden. Maar de nagelriem zelf, het Eponychium, mag je absoluut nooit verwijderen.

Nederands: Nagelplaat

Latijns: Corpus Unguis

De nagelplaat van een nagel is het belangrijkste deel van de menselijke nagel. Het is gemaakt van doorschijnend keratine, en toch duidelijk zichtbaar. De groei start bij de nagelmatrix, voorbij de nagelwortel, en is voor ons pas zichtbaar als het onder de nagelriem of eponychium vandaan komt. Lateraal, wordt de nagel lichaam omsloten door de nagelwal en door het flexibele weefsel van het perionychium, en het eindigt bij het vrije uiteinde van de nagel. Het verkrijgt de roze kleur door de bloedvaten onder de nagel.

Op de kruising van de nagelplaat zelf en de distale rand van de nagel bevindt zich het hyponychium, een beschermende laag van epitheelcellen die het einde van het nagelbed en de epidermis om de nagel afdicht. Terwijl de nagel wordt steeds groter wordt, zit de nagelplaat stevig aan de huid van het nagelbed eronder gehecht. De gelaagde cellen van de nagel lichaam hoorncellen, zoals die van het haar, afgeplatte een dunne plaat van langsgroeven die nauwelijks zichtbaar zijn. Tegen de tijd dat ze worden blootgesteld aan de lucht buiten de cuticula, deze cellen zijn dood. De groeiende en delende cellen van de nagel matrix en nagel wortel druk continu dode verhoornde epitheelcellen van de nagel orgaan.

Nederlands = Nagelplooi

Latijn = Sulcus matrices unguis

De nagelplooi is het randje waar de laterale randen van de nagel op drukken tot dat dit overgaat in de nagelwal. De nagelplooien zijn een soort vouwen van de huid, die om de laterale randen van de nagels zijn gevouwen. Hierdoor blijft de nagel beter op zijn plek en beschermt het nagelbed zo een beetje.

Nederlands = Nagelwal (proximaal)

Latijn = Vallum unguis of Perionychium

De proximale nagelwal is de huid die net boven de matrix ligt. De huid is als het ware omgevouwen om zo nagelwortel en de lunula waar de nieuwe nagelcellen worden gevormd te beschermen.

Nederlands = Nagelwal (lateraal)

Latijn = Vallum unguis of Perionychium

De nagelwal is de rand die rondom de nagelplaat loopt. Aan de zijkanten zijn dit de laterale nagelwallen, en de rand die zich net boven de nagelriem bevindt is de proximale nagelwal. Ze bieden bescherming aan de nagelplaat en bepalen de vorm die de nagel heeft. De nagelwallen kunnen net als de riem ontstoken raken wanneer je ze beschadigd of tijdens een behandeling onzorgvuldig verzorgd.

Nederlands = Vrije nageluiteinde

Latijn = Distalis unguis

Nog geen omschrijving van gezocht!!!